בדיוק כפי שאנו מתקדמים בחיים, משפרים את הטכנולוגיות שסובבות אותנו, צופים בטלוויזיה חכמה, מחפשים לנהוג באוטו הכי מאובזר וחדשני, רוכשים את הסמארטפון הכי מתוחכם – כך הבית שלנו הולך ומתקדם לעבר פסגות טכנולוגיות שמשפרות את חיינו באופן משמעותי. קחו למשל את כל מערכת הבית החכם, שפעם נראתה לנו כמו פסגת העתידנות, וכיום ניתן למצוא אותה בבתים רבים: מערכת שמגדירה מראש הדלקה של מזגן, של חשמל ועוד. בשנים האחרונות נכנסה לחיינו טכנולוגיה חדשה שפשוט הופכת את החיים שלנו לקלים ופשוטים, ונוחים בהרבה: הדלת החכמה. מדובר בטכנולוגיה שמאפשרת לנו לשלוט במנגנון פתיחת הדלת מרחוק, מבלי שנהיה נוכחים באיזור, באמצעות מגוון אפליקציות מתוחכמות.
דלת חכמה הנפתחת באמצעות מנעול ביומטרי
דלת חכמה משלבת כאמור מספר אפליקציות שונות, שבעזרת כל אחת מהן ניתן לפתוח את הדלת. אחת האפליקציות היא מנעול ביומטרי, שפועל על פתיחה באמצעות טביעת אצבע, זיהוי קולי או זיהוי באמצעות הרשתית (כן, כמו בסרטי ריגול). המנעול הביומטרי מאפשר לכל אחד שתוכנתה לו טביעת אצבע במנגנון הנעילה, להיכנס הביתה. מאגר טביעות האצבע מכיל למעלה ממאה אופציות, כך שניתן להכניס גם סבים וסבתות, בני משפחה נוספים וכל מי שאנו רוצים שייכנס הביתה, גם כשאנחנו לא נמצאים בו. זה אומר שלא צריך להסתובב עם מפתח, חסל סדר איבודי מפתח או שכפול מפתח, מסירה של מפתח לשכנים למקרה שנינעל בחוץ וכל שאר הפעולות שבעידן הקודם נאלצנו לעשות. הילדים לא צריכים לקחת מפתח לבית הספר, ולא יצלצלו לכם אף פעם שהם שכחו מפתח וצריכים שתבואו לפתוח להם. הדוגסיטר תוכל להיכנס בימים בהם אתם עובדים עד מאוחר, והסבתא תוכל להיכנס ולחכות לכם בבית. במידה ותרצו למחוק מישהו מרשימת המורשים להיכנס, תוכלו לעשות זאת בלי שום בעיה. היתרון בשיטה הביומטרית, שהבית או המשרד שלכם מוגנים לחלוטין (לא סתם משתמשים בשיטה זו במתקנים סודיים בעל סיווג בטחוני גבוה). בניגוד למפתח שניתן לשכפל בקלות, וגם הולך לאיבוד הרבה פעמים, את האצבע שלכם אי אפשר לשכפל או להעתיק.
דלת חכמה הנפתחת באמצעות מנעול חכם
האנשים שתכנתו את המנגנון החכם של פתיחת דלת באמצעים ביומטריים, חשבו על הכל – גם על האופציה של פתיחת דלתות מרחוק, כשבעל הבית או המשרד בכלל לא נמצא באיזור. מדובר בטכניקה מרשימה למדי, שמאפשרת כניסה חד פעמית לכל שליח שצריך לשים משהו בלובי, או לעוזרת שצריכה להיכנס הביתה – או לעובד זמני בחברה. הפתיחה היא באמצעות בלוטו'ס: מצמידים את הקוד שבסמארטפון לדלת, והיא נפתחת. במידה ואנו רוצים שמישהו שאינו במאגר ההרשאות ייכנס הביתה (למשל שכן שביקשנו ממנו לבדוק שכיבינו את הגז במטבח, או שיבדוק מה שלום הורינו הקשישים שלא עונים לטלפון כבר כמה שעות טובות) אנו פשוט שולחים את הקוד לסמאטרפון של אותו אדם, והוא מצמיד אותו לדלת ונכנס בקלות. בדלתות חכמות מסויימות ניתן גם לתכנת מרחוק את הדלת כך שהיא תיפתח, ולאחר מכן שהיא תינעל הרמטית.
דלת חכמה שנפתחת באמצעות קודן
שיטה דומה אך מיידית יותר היא שיטת פתיחת הדלת באמצעות קודן. למעשה מתקתקים את הקוד בהקשה על לוח המספרים ונכנסים הביתה, בדומה להתנעת האוטו לאחר הקשה על הקודן. היתרון של הקודן, שהוא זמין מאד גם לאנשים מבוגרים, שאין להם סמארטפון או שאין להם את היכולת להבין שצריך להצמיד את הנייד לדלת בכדי שהיא תיפתח. פשוט נותנים להם את רצף המספרים. מנעול קודן מכיל מאות של צירופי מספרים שניתן לשנות, ובנוסף ניתן לתיכנות מראש. אנו יכולים להחליט למשל, שביום שני בשעה תשע בבוקר, כשהעוזרת נכנסת, יעבוד קוד מסוים. בימים אחרות ובשעות שונות הקוד הזה פשוט לא יהיה פעיל. תיכנות מראש גם יכול לעזור לנו, אם אנחנו מחכים לשליח של חברה מסוימת. על ידי מתן קוד חד פעמי אנו מאפשרים לו להניח את החבילה בבית, מבלי להסתכן בכך שהיא תחכה בחוץ ותיגנב. הקודן, בדומה לשאר המנעולים החכמים, מוציא דוחות מדויקים לגבי כניסות לבית, מה שרלוונטי בעיקר להורים לילדים מתבגרים שיוצאים לבלות עד מאוחר, או לבעלי חברות שרוצים לדעת באיזו שעה באמת העובד הגיע.